Falukorv

Filed Under: on juli 30, 2009

  • 1230 gr (41%) Nötkött
  • 1020 gr (34%) Fläskkött
  • 750 gr (25%) Sidfläsk, färskt utan svål
  • 1475 ml (0,4916 ml/gr) Vatten, kallt, gärna hälften is.
  • 170 gr (0,0566 gr/gr) Potatismjöl
  • 98 gr (0,0326 gr/gr) Salt med nitrit*
  • 40 gr (0,0133 gr/gr) Gul lök
  • 9 gr (0,001 gr/gr) Vitpeppar, nymald
  • 2 gr (0,00066 gr/gr) Ingefära, mald
  • 2 gr (0,00066 gr/gr) Muskotnöt, mald
  • 2 gr (0,00066 gr/gr) Askorbinsyra

Kör nötkött och lök i en mixer. Tillsätt av vattnet så det blir en slät smet. Tillsätt nitritsaltet och resten av vattnet under gång. Tillsätt nu allt fläsk under mixning. Tillsätt resten av ingredienserna och låt mixern blanda allt ordentligt. Stoppa smeten i krokfjälster och knyt av i lagom falukorvslängd. Låt korven hänga en stund och torka. Rök sedan korven varmt till en innertemp på 71°C. Kyl därefter ner korven i isvatten till ca 8°C. Stek i skivor eller gratinera hel i ugn. Tillredningssätten är många…….!

*Salt med nitrit finns ibland att köpa via slakterier. Korven tappar färg om nitrit utesluts.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (Din röst saknas)
Loading ... Loading ...

Lämna en kommentar