Vegetarisk korv

Filed Under: on juli 31, 2009

Många är idag av olika skäl, vegetarianer. Kanske på grund av värderingar eller helt enkelt av hälsoskäl. Vad vi animalister ibland har svårt att förstå är hur farligt det kan vara för de vegetarianer som inte har ätit animaliska proteiner på länge, om de får i sig nog så lite.

Det är både gott och riktigt roligt att göra vegetariska korvar och det är också mycket uppskattat om du får gäster som är vegetarianer. Kolla bara upp vilken typ av vegetarian personen är. Det finns många olika inriktningar och förhållningssätt. T.ex. lacto-ovo vegetarian som jag känner till väl. Dessa äter ägg, ost, och mjölk vilket underlättar en hel del. Det finns vegetarianer som äter fågel och fisk men för mig känns det inte som vegetarianism. Veganer är mycket strikta i sin filosofi vilket vi ska respektera vid val av råvaror.

Du som har tillgång till en rök tänk på att vegetarisk mat sällan innehåller rökta produkter. Det är enligt mina erfarenheter mycket uppskattat med mat som har rökkaraktär. Det tillför massa nya smaker och variation för vegetarianen. Jag har bland annat rökt Qourn-filéer som blev riktigt goda. 30-45 minuter i röken ger en trevlig karaktär åt en annars ganska tråkig produkt men dock användbar.

Vad kännetecknar en korv? I Sverige är korv något som omsluts av korvskinn eller ser ut som en korv i alla fall.

Vi har ju järpar och pannbiffar men är det korv? Nej säger vi, men i stora delar av världen kallas detta också för korv. I engelskspråkiga länder är pannbiffar (på eng. ”Patties”) bara en variant av korv. Järpar är korv och man struntar i att dessa inte har skinn.

Nu har industrin slutit upp bakom vegetarianerna och skapat korvskinn som motsvarar vår syn på korv men utan animaliskt ursprung. Här följer några varianter av korvskinn som finns på marknaden:

Kollagentarm:

Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein i däggdjur. Kollagen finns framför allt i bindväv som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter.

Om du är vegetarian men tål viss animaliskt protein kan dessa fjälster vara något för dig. De är lätta att få tag i via olika företag för hobbytillverkaren av korv. Många korvar i handeln har skinn av denna typ. Finns i dimensionerna 13-30 mm.

Plasttarm:

Finns som vanlig och rökbar. Är som det låter, tillverkad av plast och skall tas bort efter tillredning. Passar alla typer av vegetarianer om du inte har principer mot plast vill säga. Finns i dimensionerna 30-280 mm.

Fibertarm:

Fiberpapper som impregnerats med regenererad cellulosa. Helt utan animaliska proteiner men lite svårare att få tag i. Finns i dimensionerna 32-200 mm. Finns att köpa hos www.nimaab.se . Se under rubriken; Fritid-Jakt-Slakt-Styckning-Kläder och sedan underrubriken; Sprutor-Saltning-Rökar

Skaltarm:

Enbart regenererbar cellulosa och således inga animaliska proteiner. Liksom fibertarm, är denna lite svårare att få tag i. Finns i dimensionerna 13-40 mm.

Övriga material:

Du kan forma korvar och omsluta med aluminiumfilie eller plastfolie som tål värme. Snurra eller tvinna ändarna och det håller fint ihop. Dessa kan kokas eller ugnsbakas och när du tar bort folien eller plasten har du en fin korv. Dessa går dock inte att röka men är lätta att få tag i

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (4 röster, genomsnitt: 4,00 av 5)
Loading ... Loading ...