Grillkorv/Wienerkorv/Frankfurter

Filed Under: on juli 31, 2009

  • 1000 gr Fläskkött, magert
  • 750 gr Nötkött, magert
  • 250 gr Späck
  • 1 ¼ dl Gul lök, finhackad
  • 2 tsk Korianderfrön, malda
  • 2 st Kryddnejlikor, malda eller stötta fint med mortel
  • ½ tsk Mejram
  • ½ tsk Muskotblomma, mald
  • 1 tsk Gula senapsfrön, malda
  • 2 tsk Paprikapulver
  • 2 tsk Vitpeppar, mald
  • 2 st Äggvitor
  • 3 tsk Socker
  • 40 gr Salt med nitrit
  • 1 ¼ dl Mjölk

Kör en puré på löken, koriander, mejram, muskotblomma, senapsfrön samt paprikapulvret. Tillsätt peppar, äggvita, socker, salt samt mjölk och blanda noga.

Mal fläsk, nöt och späck var för sig med den finaste hålskivan du har. Blanda all färs och mal en gång till. Blanda det malda köttet med kryddpurén och arbeta ihop noga. Kyl smeten ca ½ -1 timma och mal sedan en gång till med din finaste hålskiva.

Stoppa smeten i fårfjälster ca 25 mm i diameter och knyt av lagom långa wienerkorvar. Låt korvarna hänga luftigt och torka på ytan en stund innan du kallröker dem någon timma med alspån. Tag korvarna direkt från röken och lägg dem i rikligt med kokande, lättsaltat vatten, i ca 15 minuter. Det får inte koka när korven väl är i vattnet, då spricker skinnen Efter 15 minuter tömmer du av vattnet och kyler med iskallt kranvatten tills korvarna är kalla.

Korven är nu lämplig att grilla, steka eller koka. Håller ca 4-6 dygn i kylen eller upp till 6 månader i frysen. Gör en sats lagom inför sommarens grillkvällar.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (1 röster, genomsnitt: 5,00 av 5)
Loading ... Loading ...