Om

Filed Under: on juli 17, 2009

Ungersk korvbutik

Om

Mitt intresse att tillverka egen korv började i början på 2000-talet då jag var engagerad i ölbryggning. En god väns föräldrar är ungrare och de försåg oss öltokar med korv som de fört med sig från sin ungerska tradition nämligen ”kolbasz”.

Min väns föräldrar börjar bli till åren komna och orken att göra korv är inte lika stor längre. Jag kände att denna tradition inte fick falla i glömska vilket blev början till en lärorik vänskap med min väns föräldrar.

I Ungern förr i tiden fanns inte möjlighet att kyla kött. Man saltade och rökte sitt kött på olika sätt. Den korv jag nämde tidigare, kolbasz, är en korv som röks med kall rök. Sedan hängs den på tork tills den är riktigt hård. Denna korv kan nu lagras väldigt länge utan att bli dålig.

För oss i moderna tider lär väl lagringstiden vara det minsta problemet, med tanke på hur god korven är! Förr gjorde man stora mängder vid slakten, då man fick mycket köttbitar över, som inte var till för andra ändamål. Vi kan göra mindre mängd korv enbart för vårt nöjes skull, vilket ger oss andra möjligheter. Vi kan variera, precis som i matlagning, och göra korv från olika kulturer och smaker. Variationsmöjligheterna är oändliga

Skriv ut

1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (15 röster, genomsnitt: 4,87 av 5)
Loading ... Loading ...