Tomatketchup

Filed Under: on juli 31, 2009

  • sweden4,5 kg Tomater, ordentligt mogna
  • 3 dl Gul lök, finhackad
  • 1 krm Cayennepeppar, mald
  • 3 dl Äppelcidervinäger
  • 2 tsk Kryddnejlikor, hela
  • 1 st Kanelstång, hel
  • ½ tsk Kryddpeppar, hel
  • 1 ½ msk Sellerifrön eller 1-2 tsk Sellerisalt
  • Ca 1 dl Socker, smaka av
  • Ca 1 ½ msk Salt, smaka av

Skålla tomaterna och tag bort skinnet. Dela tomaterna i 4 delar och ta ur frön och all vätska. Lägg tomatköttet utan frön och vätska, i en rymlig gryta. Tillsätt lök och cayennepeppar och småkoka utan lock i ca 20 minuter. Koka upp alla kryddor samt vinäger separat i en liten kastrull och stäng av värmen och dra av platten. Låt stå ca 20 minuter. Sila ner vinägern i tomatröran och släng kryddorna och tillsätt sockret. Koka nu tomatröran ytterligare ca 30 minuter. Mixa sedan tomatröran i en assistent eller med mixerstav och passera genom finmaskig sil tillbaka i kastrullen. Låt nu tomatsåsen reducera till ca halva volymen. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar. Fyll på glasburkar och sätt på lock. Dra åt locket noga och ställ burkarna i en kastrull med vatten som får koka upp och låt sedan burkarna stå i det kokande vattnet ca 15 minuter för att steriliseras. Tag försiktigt upp burkarna ur kastrullen utan att bränna dig och låt dessa svalna. Det kan vara en god idé att inte använda för stora glasburkar om du inte är storkonsument av ketchup. Då det inte finns konserveringsmedel i ketchupen, har den inte jättebra hållbarhet då den är öppnad.

cherry-tomatoes

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (Din röst saknas)
Loading ... Loading ...