Schwabenbrot

Filed Under: on september 12, 2009

Bröd från Schwaben

Ca 4 bröd á 750 gr

  • 1250 gr Vetemjöl Special
  • 450 gr Rågsikt
  • 300 gr Dinkelmjöl
  • 50 gr Salt
  • 4 st Potatisar, medelstora, kokta, kalla
  • 1 pkt Bakjäst
  • 2 tsk Brödkryddor
  • 1 tsk Muskotnöt, mald
  • 1 msk Äppelättika eller äppelcidervinäger
  • 1,3-1,4 liter Vatten

Lös jästen i lite ljummet vatten. Mosa potatisarna och blanda med mjölet och övriga ingredienser till en deg som arbetas ordentligt till den blir smidig och släpper från bakbordet.

Lägg degen i en rymlig bunke och låt jäsa ca 1 ½ timma eller till dubbel storlek.

Ta upp degen och tryck bara ur gasen ur degen. Dela degen i fyra lika delar som läggs på bakplåtspapper på en plåt. Snitta vackert mönster med vass kniv eller rakblad. Täck med handduk och låt jäsa ca 10 min. Värm upp ugnen till 280°C. Ställ in plåten med bröden i ugnen och sänk till 250°C och baka bröden ca 30 minuter längst ner i ugnen. Sänk därefter ugnstempen till ca 180°C och låt brödet stå ytterligare ca 30 minuter. Tag ut och låt svalna på galler. Servera till en bratwurst med lite god senap och några trevliga grönsaker.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (1 röster, genomsnitt: 5,00 av 5)
Loading ... Loading ...