Brezel

Filed Under: on september 12, 2009

  • 500 g Vetemjöl
  • 250 ml Vatten eller mjölk, ljummet
  • 30 gr Bakjäst
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk socker
  • 50 gr Smör, rumsvarmt
  • 250 ml 4%-ig NaOH=Natriumhydroxidlösning*
  • Grovt salt, gärna havssalt

*OBS! Natriumhydroxid eller lut, är mycket basiskt och fräter på allt organiskt. Skydda ögonen! Blanda 9 gr kaustiksoda med 241 gr vatten till en lösning. Se till att Kaustiksodan inte innehåller andra kemikalier som kan vara hälsovådliga. Färghandelns kaustiksoda från Nitor innehåller ren kaustiksoda.

Blanda jästen med ca 4-5 msk av vattnet eller mjölken. När jästen löst sig rör du ut detta med lite mjöl till en deg som får vila övertäckt i ca 15 minuter. Blanda resterande ingredienser och tillsätt därefter den lilla degen med jästen.

Knåda ihop till en smidig deg som släpper från bakbordet. Låt jäsa övertäckt i en bunke ca 15-20 minuter.

Tag upp degen och tryck bara precis ut gasen som finns i degen. Knåda inte! Skär av degbitar á 100 gr som du rullar ut med handflatorna till ca 35-40 cm långa strängar som smalnar av i båda ändar.

Forma kringlor som på bilden och gör snitt med ett rakblad eller vass kniv.

Brezel foto:Xocolatl

Doppa kringlorna i kaustiksodalösningen och lägg på bakplåtspapper på en plåt.

Strö över grovt salt och baka av i ugn vid 220°C i ca 15-20 minuter.

Låt svalna på galler. Täck inte kringlorna, då blir dom sega.

Ät till en öl och andra goda tillbehör som Korv!?

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (6 röster, genomsnitt: 3,83 av 5)
Loading ... Loading ...