Bilder på en rök

Filed Under: on juli 31, 2009

Från Fredrik Pedersen i Skåne kommer här lite bilder på hans hemmabyggda rök och hur han röker på sitt sätt. Fredrik är bland annat, jägare och som sådan uppskattar man variation på sitt kök. När frysen är full och man tröttnat på kalops och tjälknöl, kan en rök ge ett trevligt tillskott i smakvariationen. En detalj att nämna i sammanhanget är att man får många vänner när man bygger stor rök!? Dels för att de vill få rökt allsköns kött och fiskprodukter men att man gärna bjuder in sig på en öl med rökta tilltugg!

Smokehouse035

Röken under uppbyggnad. Den mäter invändigt 2,6 x 1,6 x 2,2. Den är målad i så kallad ”Roslagsmahogny”, det vill säga linolja och trätjära.

Smokehouse006

Här ser vi dörren till rökhuset med beslag och regel.

Smokehouse011

En titt in i rökhuset. Det är en god idé att vädra ut lite innan man går in!

Smokehouse031

Fredrik lägger ut en sträng med rökspån runt på golvet i röken och tänder i en ände. Då pyr det sakta och fint och lämnar en rök som inte värmer men som ger en bra kallrökt produkt.

Smokehouse030

Genom att slå en kapsyl eller två med isopropanol-sprit, T-röd eller tvättsprit, i änden på spånet, tänder det och får brinna tills lågorna slocknar och det fortsätter att pyra. Använd inte tändvätska då det sätter obehaglig smak på kött och fisk.

Smokehouse028

Fredrik använder mycket fint spån till sin rök då grövre spån gärna flammar upp när man röker på hans sätt. Detta sätt att röka på är vanligt nere i Ungern där hemmarökning på landsbygden fortfarande är en del av traditionen.

Smokehouse032

Här hänger Fredriks vildsvinskorv som vi snart kommer att få recept på, tillsammans med andra godsaker.

I taket sitter ett armeringsnät som man kan kroka upp och hänga det man vill röka.

Smokehouse034

En hylla i rostfritt gör att man kan lägga sådant som är svårt att hänga upp.

Smokehouse033

 

Det är inte bara kött man kan röka. Här syns salt och svartpeppar samt lite lösgodis för jägare, hjorthjärta.

Detta visar hur man kallröker. Vill man varmröka i denna rök, gör man helt enkelt en liten brasa med lämplig rökved i mitten på golvet, samtidigt som rökspånet genererar röken. Genom brasans storlek bestämmer man temperaturen man röker vid. Då rökhuset är isolerat krävs inte jättebrasor för att skapa rätta temperaturer.

 

Jättetack för fina och instruktiva bilder, Fredrik!

Se recept på Fredriks vildsvinskorv här

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (Din röst saknas)
Loading ... Loading ...