Forumet

Filed Under: on juli 20, 2009

Guest  

Welcome Guest, posting in this forum requires registration.

Pages: [1] 2 3 4 5
Topic: Något att röka mellan korväventyren.
Michael
Member
Posts: 445
Något att röka mellan korväventyren.
on: September 24, 2011, 07:45

Jag är lite aktiv på ett amerikanskt bbq/rökforum där jag bl a hittat och testat pulled pork, baby back ribs, bacon och rökt ost!

Allt är gott som bara den men just den rökta osten vill jag gärna tipsa om.


Man kallröker ost i 2-3 timmar med valfritt spån, vackumpackar och lagrar den i minst 2 veckor (1,5-2 månader är lagom), gärna längre den blir bara bättre. osten kan hålla i över 1 år, men den säkert tar slut långt innan. Är man för snabb med provsmakningen blir man dock garanterat besviken, bitter och skarp och inte alls god. Skär gärna osten i 2-3 cm skivor för att få större yta för röken att fastna på.

Har tills dags datum testat herrgård, edamer, gouda, prästost, mozarella, fetaost, halluomi, brie och grönmögelost. Mozzarellan blir helt otroligt god och av de övriga är det nog de lite menlösa gouda och edamer som blivit bäst. Jag använder osten mest i matlagning eller som bara snacks. Men det är en oslagbar gå-bort-present.


Brieosten och grönmögeln kan jag inte betygsätta ännu eftersom jag rökte dom igår, tillsammans med 300 gr extrasaltat smör. Ja det var något som diskuterats på forumet och jag ville testa. Annars är nog planen att prova vanlig hushållsost nästa gång och se hur det blir.


Jag har rökt och stoppat korv som hobby i över 7 år nu, och har inga planer på att sluta.

nilserik
Member
Posts: 5
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 24, 2011, 08:38

Mums!


Jag sitter i köpartagen av en http://www.macsbbq.co.uk/Frontier.html och tillhörande http://www.macsbbq.co.uk/CSG.html då det verkar smidigast för en lägenhetsboende som jag. Vad tro du om de?


Visst har du ett hemmabygge? Tror jag läste det här på forumet.


Jag kan ju passa på att fråga dig hur det funkar att kallröka på vintern, för jag har förstått att lite värme måste man ju ändå ha, antar att den dära Cold smoke grejen inte alstrar så mycket, men det kan man kanske lösa med att elda lite kol eller trä.


Jag älskar verkligen rök ost, rökt cheddar är ju verkligen så underbart och getost. Aldrig rökt något förut själv men sen man hittade detta forumet så måste man ju bara göra det, finns inget val!


Michael
Member
Posts: 445
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 24, 2011, 11:40

Quote from nilserik on September 24, 2011, 08:38

Mums!


Jag sitter i köpartagen av en http://www.macsbbq.co.uk/Frontier.html och tillhörande http://www.macsbbq.co.uk/CSG.html då det verkar smidigast för en lägenhetsboende som jag. Vad tro du om de?


Visst har du ett hemmabygge? Tror jag läste det här på forumet.


Jag kan ju passa på att fråga dig hur det funkar att kallröka på vintern, för jag har förstått att lite värme måste man ju ändå ha, antar att den dära Cold smoke grejen inte alstrar så mycket, men det kan man kanske lösa med att elda lite kol eller trä.


Jag älskar verkligen rök ost, rökt cheddar är ju verkligen så underbart och getost. Aldrig rökt något förut själv men sen man hittade detta forumet så måste man ju bara göra det, finns inget val!


Är det okej att röka på balkongen? Förvisso röker alla andra på balkonger och en fördel för dig är att det inte blir några fimpar. Skämt åsido, jag har vänner som lagar mycket god bbq på en sådan grill (såg att Bauhaus hade den för utförsäljning i veckan) och rökgeneratorn är nog också ett klipp. Köp på dig spån om dom har det till bra pris för rökspån kostar en hel del. Funktionen verkar vara mycket beroende av hur grovt spånet är, men att röka i 10 timmar utan någon större övervakning är inte att förakta.


Jo jag har bl a ett hemmabygge, jag började med en bradley som numera enbart används när det ska bli bbq. Den är dock svår att styra mängden rök på.


Med en rökgenerator så kommer du att lyckas över din egen förväntan, och mängden rök är inte så avgörande, inte enligt min erfarenhet. Visst man ska se den men det behöver inte bolma som om det vore bildäck som brann.


Jag tror obs! tror att enda kravet är att du håller dig mellan +5° till +35° för att du ska lyckas med kallrökning. Att kallröka ost är mer en smaksättning än konservering. Jo ytan på osten blir mer eller mindre steril efter ett par timmar och vackumpackar man den sen håller den väldigt länge, men ska du kallröka korv eller fisk så torkar du produkten i en miljö som nog är rätt giftig. Tror inte att fisken eller korven torkar bättre för att det är varmare än 10°, finessen är nog att bibehålla en viss mängd rök och ventilation för lyckat resultat. Man håller ju inte näsan i röken för länge om man kan slippa. (Har sett kallrökt vaniljglass men det är inget jag kommer att testa)


Blir det några frågor så ställ dom här, jag och andra kommer nog att svara så gott vi kan. Eller fundera lite kring vad som verkar logiskt och testa, så har jag gjort.


Jag har rökt och stoppat korv som hobby i över 7 år nu, och har inga planer på att sluta.

kent
Member
Posts: 2
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 24, 2011, 13:03

Hello Smokey's,

här kanske är en spännande länk vad gäller att röka ost och annat smått och gott:


http://www.salsus.se/forum-2/forum?vasthtmlaction=viewtopic&t=68.0


Kallröksgeneratorn!


//Kent


Michael
Member
Posts: 445
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 25, 2011, 07:33

Bägge rökgeneratorerna har nu kommit till Sverige, både A-Maze-N smoker och ProQ Smoker men jag hävdar ändå att en träbit av önskat träslag, en lödkolv på ca 100W samt en borrmaskin löser problemet snabbt, enkelt och billigt. Borra ett hål genom träbiten, stoppa in lödkolven med borrspånen och vips har du en rökgenerator att t ex röka ost med, som denna tråden egentligen skulle handla om.


Att det skulle vara bättre med spån som har torkats och genomgått analys för att visa att det inte finns mögel än vad det skulle vara att använda en träbit förstår jag inte. För att rök ska kunna uppstå måste man upp över 270° samt ha begränsat med syretillförseln för att lågor inte ska uppstå.


Lycka till med kallrökningen oavsett vilken rökgenerator ni använder.


Jag har rökt och stoppat korv som hobby i över 7 år nu, och har inga planer på att sluta.

dan610324
Member
Posts: 4
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 26, 2011, 11:28

när det gäller ost i allmänhet och hushåll i synnerhet så finns det en annan liten rolig sak att testa : L A G R I N G


jag har nu 5 stycken 2,2 kilos "vanliga" hushållsostar i kylen som jag går och vänder på med jämna mellanrum , varannan månad ungefär .

den äldsta har snart passerat 2 år sen tillverkningsdatum , så framemot nyår tänkte jag öppna den

TROR JAG , man blir ju lite rädd om dyrgriparna ;-)

har aldrig haft någon så här gammal förut så det är lite extra spännande

äldsta förut har varit 18 månader , den här blir ungefär 26 mån kring jul/nyår .

18 månader så påminde den lite grann om västerbotten , så det här ska bli intressant .


men för att återgå till rökning , skulle det funka bra eller pest att röka i en gammal fett tunna genom att elda under å ha spånen inuti ??

typ en gigantisk aburök ungefär


Michael
Member
Posts: 445
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 26, 2011, 15:50

Jag har hört talas om att det ska gå att lagra hushållsost länge och då få karaktär på den, men inte hört någon göra det. Blir den hårdare, lakas den ur? Kan man dela osten och låta resten lagras ytterligare?


Brietårtan jag rökte i fredags blev mycket god och är snart slut. Det låg en bit prästost i kylen som sett sina bästa dagar som också blev rökt. Har ingen aning om man kan väcka en ost till liv igen genom att röka den, men det kosta inget och det är alltid kul att prova på.


Ditt lilla rökexperiment kan jag inte råda dig om så mycket, är fatet målat invändigt? Om inte ska du nog få till en rök, men hur bra det kommer att fungerar vet jag inte. Du får goggla runt lite. Kanske det du har gjort?


Lycka till med både ost och rök och berätta gärna om hur det går.


Jag har rökt och stoppat korv som hobby i över 7 år nu, och har inga planer på att sluta.

kent
Member
Posts: 2
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 26, 2011, 17:39

Hej all rökiga typer,

har köpt in en kallröksgenerator med tanke på att kunna "smygröka" på balkongen, när alla goda grannar ligger och sover.

Då jag bor i Göteborgstrakten så handlar jag självklart på följande ställe:

http://extremefood.se/default.asp?show=1&varuid=&lid=5&ulid=107&uulid=108


Jag har provat generatorn under en kall (+16) sommarkväll och noterat att den ryker inte mer än en kvarglömd cigarett. Den ryker cirka 10 timmar, så om jag startar kl. 20.00 så är den klar 06.00 vilket borde undanröja de flesta grannars irritation (bor längst upp!). När hösten biter sig fast med lite mer kyla (flugfritt) så ämnar jag prova både ost, korv och annat gott. Ber att få återkomma med en liten artikel hur vi urbana korvmakare löser rökning utan att vräkas.


I värsta fall finns ju rökpulver att tillgå, men har än så länge har jag inte hittat Mequite i denna kategorin.


//Kent


Michael
Member
Posts: 445
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 26, 2011, 20:22

Du planerar alltså att smygröka nätterna igenom!


Jag tror inte att du behöver vänta på att det blir flugfritt, om det ryker är inte flugorna speciellt intresserade att vara där. Det är ju själva finessen med kallrökning.


Kör så det ryker!


Jag har rökt och stoppat korv som hobby i över 7 år nu, och har inga planer på att sluta.

Korvpojken
Administrator
Posts: 72
Re: Något att röka mellan korväventyren.
on: September 27, 2011, 14:43

Haj dö!

Ibland behövs det rökas mer än en gång och att ta in korven inomhus mellan varven är lite tradigt, så de får allt hänga kvar ute och vila/torka och i de lägena är jag tacksam för flugfritt. Vill ju helst inte ha igång röken 24/7, för då lär väl grannarna inte vänta på att hyresvärden vräker mig utan det blir tjära (ljuva doft) och fjädrar direkt.


Livet är hårt att vara hyresgäst och rökgalen.


//Kent


Pages: [1] 2 3 4 5
WP Forum Server by ForumPress | LucidCrew
Version: 1.7 ; Page loaded in: 0.202 seconds.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (10 röster, genomsnitt: 4,20 av 5)
Loading ... Loading ...