Emil´s Isterband

kategori: recept publicerat januari 14, 2000

Ca 22 – 25 korvar.

  • 5 dl korngryn kokas med ca 17 dl vatten i ca 30 min. Kyl.
  • 1,2 kg magert fläskkött
  • 1 kg späck, utan svål.
  • 2 gula lökar
  • Ca 50 g jodfritt salt + 1 g Salpeter
  • Ca 1 msk krossade kryddpepparkorn
  • Ca 0,5 tsk malen ingefära
  • Ca 1 tsk malen vitpeppar
  • 2 krm mjölksyrekultur (tex Betterstart Startkultur.)
  • 2-3 krm druvsocker (Dextros, mera dextros = mera syra.)

Mal köttet och löken grovt. Blanda i de nu kylskåpskalla korngrynen. Blanda därefter i övriga ingredienser. Gör ett stekprov och smaka av. Fyll korvsmeten i svinfjälster ca 28/30 mm i diameter. Gör korvarna ca 20 cm långa. Häng korvarna varmt och luftigt (25-28 grader, tex bakom kylskåpet eller frysboxenWink ) i 2-3 dygn för att syras (fermenteras). Kallrök därefter korvarna med Alspån, ev blandat med 20 % Mesquite för starkare röksmak, i 3-4 tim beroende på röktemp (röktemp idealisk 28-34 grader, max 40.). Vill du sedan ha ytterligare syra kan du låta korvarna hänga eller ligga på galler en 2 – 4 dagar till i kylskåpet.

Skär korvarna på längden och stek i ugn, 200 grader, ca 15 – 17 min. Servera med kokt potatis, stuvade morötter och rödbetor. Mums !

 

Vi tackar ”Tubby” alias Kjell J. för detta! Frågan är: Vem är Emil??

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (3 röster, genomsnitt: 4,67 av 5)
Loading ... Loading ...