Julkorv 2011

kategori: Kultur, Recept publicerat oktober 25, 2011

Nu kommer så den tid på året när det är mörkt när vi går till dagis/skolan/universitetet/jobbet/PRO med mera och det är lika mörkt när vi går där ifrån, oftast. Termometern rasar allt oftare ner och ibland under nollsträcket. Långfilsingarna ligger i förrådet med de andra vinterdetaljerna undanstoppade, långt in.

Vad har vi nodbor att leva för från nu och till solen/värmens återkomst någon gång i maj? VI HAR JULEN OCH JULKORVARNA!! Håll till godo med lite statistik, historia och recept.

RÖDBETSSALLAD OCH RÖDKÅL PÅ GÖTEBORGARNAS JULBORD

 -JULKORVEN ÄTS AV NORRLÄNNINGAR OCH KÅLEN AV SMÅLÄNNINGAR

(Pressmeddelande från Axfood, 2005)

Utifrån försäljningsstatistik, som Hemköp har sammanställt från julinköpen i svensk dagligvaruhandel, kan man som tidigare år se att varje region har specialiteter baserade på lokala traditioner. Det är framförallt norrlänningarna som håller fast vid julmatstraditionerna. Norrlänningar, Stockholmare och svenskar i mellansverige äter betydligt mycket mer julkorv än i övriga landet, medan smålänningarna toppar listan över brunkålsätandet. Däremot är torkad frukt, senap, nötter och sill förhållandevis lika populärt på julborden i hela Sverige.

Hemköps statistik baseras på ett urval av svenska julprodukter från livsmedelsbutiker i hela landet under julperioden 2004. Försäljningssiffrorna är justerade efter antalet invånare i respektive region.

- De regionala julmatvanorna tycks hålla i sig. Men det finns också undantag där mattraditionerna förändras över tid. Från föregående år har bland annat populariteten sjunkigt för rödbetssallad bland norrlänningarna, men ökat hos göteborgarna. Men om man ser tillbaka två år är det inom vissa kategorier stora skillnader regionmässigt. Bland annat såldes 75% av all brunkål till jul i butikerna i södra Sverige under 2002, medan det förra året framförallt var smålänningar och göteborgare som serverade brunkål på julbordet. En produkt som fortfarande håller sig konstant regionalt är däremot julostkakan, som framförallt står på smålänningarnas julbord, säger Fredrik Jakobsson, vice vd och marknadschef på Hemköp.

Kålen inget för norrlänningar

På svenska julbord samsas sill och ansjovis med köttbullar, prinskorv och leverpastej. Ingen slags kål äts av norrlänningar, medan det är populärt hos göteborgarna och skåningarna. Däremot hittar man sylta, risgrynsgröt, leverpastej, julöl och glögg på norrlänningarnas julbord.

Midvinterblot eller julkorv?

Midvinterblotet räknas som en passerad sed i och med att den övergått i andra traditioner så som disting och torrablot. Namnet är omstritt och baserar sig på påstående från okända externa vittnen under forntid.

Midvinterblotet var en högtid som inföll vart åttonde år under en skottmånad ungefär i februari. Benämndes även Riksblot eftersom detta var en samlande evenemang för det dåtida Sveariket. Kallas sedemera Distinget.

Vinterhalvårets mitt infaller vid denna tid och blandas ofta samman med Jul på grund av namlikhet med vintersolstånd. Ibland säger man av misstag ”midvintersolståndet” – en sammanblandning av vintersolståndet och midvinter – två kalendariska händelser som ligger mer än en månad isär.

Vintersolståndet är ett viktigt årsskifte och efter detta infaller en tjugo dagar lång högtidsperiod där konflikter ej får förekomma, så kallad julefrid. Gammal term är att man ”dricker jul” – detta eftersom julölen är den heliga drycken för denna högtid.

Under Höknatten går Den vilda jakten över landet och Oden driver mörkrets makter på flykten. Då vänder året. Julkärven sätts ut för att Oden skall ha till sin häst.

Andrimner hette kocken som varje kväll slaktade galten Särimner som tillagades i kitteln Eldrimner varefter den serverades till krigarna i Valhall. Andrimner betyder ‘sotig i ansiktet’.

Särimner?

Vi matglada entusiaster behöver inga skäl som midvinterblot och liknande för att ställa till med korvastånk! Samlas några glada vänner eller grannar och gör korv och då särskilt julkorv.

Ett julbord utan julkorv är inget julbord, särskilt i Norrland. Att förpacka maten i korvar är en känd företeelse som härstammar från tiderna långt innan vi blev kristnade i Norden. Vid de stora blot som genomfördes kring midvintern där blodet från både svin och nötkreatur ströks över gudarnas altare och hovets väggar blev vi tvungna att spara slaktköttet på många olika och finurliga vis.

Att använda de offrade djurens egna tarmar och fylla dessa med kött var en av metoderna som praktiserades redan vid denna tidpunkt. Detta innebar att köttet i sin ”förpackning” kunde konserveras genom att rökas, kokas i salt eller stekas.

Midvinterblotet innebar givetvis också stort överskott på mat och var således en lyckans tid för alla människor att få frossa i alla läckerheter. Kristnandet av Norden ledde inte till någon märkbar skillnad – årets skörd skulle förbrukas där naturligt förpackad julkorv givetvis var en av delikatesserna.

Än i dag välkomnar vi kötträtter som är förpackade på detta uråldriga sätt. Dock har kryddningen av julkorv utvecklats under åren.

Julkorv ska givetvis vara hemlagad – då smakar den bäst!

(Källor: Hedendom.se jul-i-sverige.se )

Julkorvsrecept

Här följer några julkorvsrecept från olika delar av landet som man gärna kan prova. Observera att vi även har med några vegetariska alternativ.

Våra samlade julkorvsrecept

Förra årets Julkorvsartikel, här finns ytterligare några från övriga Norden

Salsusläsarnas egna, äkta hemgjorda recept finns här!

Några julkorvar från Ungern

Lite gott till

Vad sägs om lite goda såser till vår julkorv?

En pepparotsdressing höjer alltid resultatet

 

Kort sagt! Ha en underbar korv- och allt annan JUL!!

Önskar Salsusredaktionen.

OBS! Har ni ett eget julkorvsrecept så får ni gärna publicera den här.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (1 röster, genomsnitt: 5,00 av 5)
Loading ... Loading ...