Julmedwurst, Hulthorva

kategori: julkorv, Kultur, recept publicerat januari 8, 2000

Julmedvurst

  • 500 gr fint oxkött

    Här duger bara handkraft. Gunilla Larsson arbetar under en timma in kryddor, salt och konjak i medvurstsmeten.

  • 170 gr magert fläskkött
  • 0,25-0,35 gr späck
  • 0,25 msk socker
  • 23 gr salt
  • 0,5 msk vitpeppar
  • 0,125 msk kalisalpeter
  • 0,35 dl konjak
  • 0,65 m fjälster

Receptet motsvarar cirka 1 kg färdig korvmassa

Beredning

Späcket skäres i fina tärningar och dessa förvaras på kallt ställe, så att det ej klibba samman för mycket. Kött och fläsk befrias noga från hinnor och senor och males 5 gånger.

Köttfärsen arbetas kraftigt 30 min och därefter iläggs kryddorna. Massan arbetas ytterligare 15 min under vilken tid konjaken påspädes lite i sänder. Därefter iblandas späcktärningarna och korvsmeten arbetas ännu 30 min.

Avsmaka noga, varefter den behandlas, rökes, serveras och förvaras i saltblandning. Saltas i 3 dygn i 1,5 msk salt, 1 msk socker, knappt 0,3 msk salpeter därefter rökes.

Artikeln är inskickad av Salsuskompisen Stefan Moestedt (känns igen som ”Stefan” på bloggen med mera) som har inhämtat tillstånd från Lena Pettersson (skribent och fotograf) att publicera denna artikel på www.salsus.se.

Salsus-teamet tackar Stefan för denna, som vi vill beteckna som, kulturgärning och hoppas att vi får höra mer från honom och andra Salsuskompisar som har liknande artiklar som kan publiceras för alla korvälskares fromma.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (2 röster, genomsnitt: 3,50 av 5)
Loading ... Loading ...