Svensk Prinskorv på julbordet?

kategori: Kultur, Recept publicerat november 28, 2010

Värmebehandla korven

”Siskonkorvar ett gammalt ord för sådana små korvar som vi numera kallar för prinskorvar. Eftersom sådana brukar hänga ihop flera stycken kom de också att kallas för syskonkorvar, men namnet har inte med släktskap att göra utan en en förvanskad lågtysk diminutiv (saucischen) av franskans saucisse, “korv” . Benämningen kom till på 1600-talet och lever kvar i finlandsvenskan på en liten fläskkorv.

Första gången som siskonkorven omnämns som prinskorf är i Hagdahls kokbok från slutet av 1800-talet.”

Citatet är hämtat ur Jan-Öjvind Swahns bok ”Stora matlexikonet”. Som oftast när det gäller ur-svenska företeelser så kommer de någon annanstans ifrån. Känns lite sent att använda detta som ett inlägg i valdebatten, SD lyckades ju komma in ändå. Se där, även korven kan bli politisk! :-)

Hur som helst, politisk eller ej, så är nog Prinskorven en av de mest populära julkorvarna så därför vill vi gärna delge ett recept på dylik korv från en av forumets mest flitige användare Michael Skoglund. Han har tidigare (i fjol) bidragit med ett recept och en bildserie för att visa hur han tillverkar sin prinkorv. I år har kommit med en uppgradering, Michaels Prinskorv 1.1  för att tala i datatermer.

Färdiga korvar

  • 400 gr kalvfärs och 400 gr nötfärs eller 800 gr nötfärs
  • 1 200 gr karré
  • 900 gr späck
  • (300-400 gr fläskfilé) För lyxvariant. Kan uteslutas.
  • 215 gr potatismjöl
  • 1.4 L isvatten
  • 130 gr mjölkpulver
  • 2 krm ingefära
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm muskot
  • 50 gr socker
  • 48 gr nitritsalt
  • 30 gr salt

Mal först späcket och ställ in det i kylen/frysen för att bli kallt, mal övrigt på 3 mm skivan med undantag för fläskfilén. Tärna fläskfilén i 3-4 mm bitar. ställ in i kyl/frys för att hållas kallt efterhand.

Blanda allt utom späcket och hälften av vattnet i assistent och tillför späck efterhand det blir inarbetat i smeten. Fyll på med vatten så smeten blir lagom fast.

Fyll i 19-21 fårfjälster för prinskorv eller i 21-23 fårfjälster för wienerkorv.

Knyt till önskad längd, vill du snitsa till det knyter du korven på riktigt dvs flätar den som prinskorv ska flätas. Bra för man slipper knyta och får snygga korvar.

Låt vila i kylen över natten.

Häng korvarna i rumstemperatur för att torka på ytan någon timme

Varmrök korvarna tills dom får färg, ca 1 timme.

Sjud dom i 80 gradigt vatten kryddat med vitpepparkorn, lagerblad och salt i 20 minuter och kyl dom sedan i kallt vatten. Ät och njut.

Svensk flagga

Svensk flagga


Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (3 röster, genomsnitt: 4,67 av 5)
Loading ... Loading ...