Den bästa Wursten

kategori: Gott till, Kultur, Reportage, Resa publicerat december 12, 2009

Om du gillar sport någorlunda, så du vet att den schweiziska tennisspelaren (den legendariska) Roger Federer är i England just nu (juni, -09), han hoppas kunna ta hem ytterligare en Wimbledontitel. Men du kanske inte vet att han och hustru Mirka var i Zürich för cirka 2 veckor sedan, köade för en bratwurst. Snacket gick vilt här i staden om bästa korven, om Federers förstaval inte är tillräckligt bevis, vad behövs då?

Perfektion

”Tjugo centimeter lång, med totalt 500 kilokalorier och 33 gram fett.” Det är hur gänget vid Zürichs Vorderer Sternen Grill skryter om sin bratwurst på deras hemsida. Jag tvivlar på att en Amerikansk PR-byrå skulle använda samma metod. Kanske de hellre skulle tala om det faktum att denna korv får stå mål för Anne Mae Bullock, alias Tina Turner, till och med för den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen Iakovos.

Halti am Vorderer Sternen Grill

Attraktionen

Men viktigast av allt, så jag gissar att grillen föder cirka 99% av alla Zürichs innevånare! Den ligger på topp som en av Zürichs mest besökta attraktioner, då inkluderas nästan alla stadens restauranter. Grillen ståtar med det opretentiösa budskapet ”bästa bratwursten i Zürich.”

Grillen är inte bara ett turistmål, utan det är en favorit bland Zürichborna – det påminner mycket om vad New Yorks Magnolia Bakery eller Paris ” L’Som du Fallafel betyder för lokalinnevånarna.

Fråga de utåtriktade och alltid leende personalen i grillen, och de kommer att säga att deras bratwurst är för Zürich exakt vad Eiffeltornet är för Paris eller Golden Gate-bron är för San Francisco. Halit, (bilden), är en charmör, och tillsammans med honom och din korv är du garanterad ett skratt eller två, helt säkert.

Meny, Vorderer Sternen GrillMenyn är inte lång

Det är egentligen bara en fråga om ett enkelt val – fläskkött eller fläsk- / kalvkött. Korven som får de flesta lovord är St Galler bratwurst, den tunna gråaktiga korven, gjord av en blandning av kalv-och griskött. Den fetare och rödaktiga korven är Servelat, som helt består av fläskkött. Båda levereras med en liten papperskopp med en ganska stark gul senap.

Tillbehöret

Ni känner väl till begreppet: ”Less is more.”. Det krävs inte alltid mycket för att uppnå perfektion. Korven kompletteras med en frasig fralla, hård på utsidan och mjuk och degig på insidan, och måltiden blir till perfektion. Gold frallorGrillen får sitt bröd från Gold Bageri, som har gjort denna fralla sedan 1907. Många hävdar att Gold’s frallor är de bästa som går att uppbringa i stan. Så korv i ena handen, en fralla i den andra – och du förvandlar dig till en Zürichbo på nolltid. Hur man kan äta en frasig fralla utan att lämna en ansenlig hög med smulor omkring sig, är en gåta för mig men så funkar denna fralla från Gold Bageriet.

Alternativen

Ovanför korvarna sitter de grillade kycklingarna uppradade. De serveras också med Gold’s fralla samt ”rysk” dressing. Saftig och smakrik (och ljuvligt fet) är kycklingen också ett bra alternativ till en hungrig mage.

Mums från Vorderer Sternen GrillMitt i allt detta animaliska finns faktiskt ett vegetariskt alternativ: ett varmt pitabröd fyllt med sallad, tomater, rysk dressing och jag är osäker på den exakta blandningen som täcker de stora bitar som ska likna kyckling, men i själva verket är gjort av majs. Det smakar faktiskt ganska gott, om än lite konstigt. Potatissallad är ett annat sätt att vara vegetarisk.

Hur som helst, du kan äta stående, vid ett tillbehörsbord, som de flesta gör eller sitta vid ett litet barbord där du också kan beställa något drickbart. Öl verkar vara standard! Men att dricka den när du har en korv i ena handen, och ditt bröd i den andra ….? Hur löser man det?.

Grill Vorderer Sternen

Vorderer Sternen Grill
am Bellevueplatz
Theaterstrasse 22
8001 Zürich
www.vorderer-sternen.ch
+41.44.251.49.49
Söndag - Torsdag: 10:30 – 00:00
Fredag - Söndag: 10:30 – 01:00
 
 
 
 
 
 
 
 

Kerrin RoussetGästskribent och  fotograf är Kerrin Rousset.

Artikeln är skriven i juni 2009, därför kanske inte ingressen är helt 100% överrensstämmande med nuläget.

Artikeln är ”lånad” med Kerrins goda minne från hennes reseblogg http://mykugelhopf.ch/. Kerrin är ursprungligen en New Yorkbo med nyfikenhet på mat, resa och livets goda som för närvarande bor i Schweiz. Besök gärna hennes prisbelönta blogg och läs mer, den kan vi på Salsus starkt rekommendera.

 

I samband med den här artikeln introducerar vi också korvlandet Schweiz, än så länge med rätt få recept men det kommer att fyllas på efterhand. Du hittar fler recept under Schweiz eller att klicka på den Schweiziska flaggan längst upp.

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (Din röst saknas)
Loading ... Loading ...