Julkorvar

kategori: Kultur, Recept publicerat november 15, 2009

Ordet ”jul” härstammar från det germanska jehwla-, je(ȝ)wla, med omstritt ursprung, via det fornnordiska ordet jol. Ordet är detsamma som engelskans Yule, och har även lånats in i finskan som joulu. En etymologisk koppling till hjul har föreslagits och förkastats.

OdenJul (engelska yule) är benämning på den nordiska förkristna midvinterfesten julblot, fornnordiska jólablót eller ”midvinterblot”. Julblot eller midvinterblot firades vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, det vill säga kring vintersolståndet. Man tror att firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet, då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen. Julens speciella gud var Jólner, som är ett av Odens många namn.

Begreppet jul förekommer i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900, där någon sägs ”dricka jul”. Så glöm inte att till julkorven bör det finnas öl, så vi kan både äta och dricka jul i sann god traditionell anda :-)

Olika korvtraditioner

Sverige

I Sverige äts på julafton oftast en sen lunch i form av julbord, vilket består av många olika matvaror. Rätter baserade på griskött dominerar, inte minst julskinka men också julkorv (ibland i form av grynkorv), sylta, köttbullar, stekt prinskorv samt dopp i grytan (man doppar vörtbrödsskivor i spad, som tagits till vara vid kokningen av alla de rätter som ingår i julbordet).

 1. Julkorv, standard
 2. Julkorv á la Gert Klötzke
 3. Julkorv á la Anders Levén
 4. Michaels Prinskorv
 5. Prinskorv
 6. Sök i genom alla julkorvsrecepten (15 st)
 7. Sök i genom alla grynkorvsrecepten (5 st)

DanmarkJulemiddag, Foto: Malene Thyssen, http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene

På juldagen äter man i Danmark julefrokost, en dansk motsvarighet till vårt julbord där man dukar upp det som faller en i smaken. Traditionella rätter är stekt medisterkorv, ugnsbakad grovhackad leverpastej med bacon samt blodkorv, men även saker som man hittar på svenska julbord som sill, köttbullar och sylta. Här hittar du medisterkorven som gärna serveras med rödkål och potatis.

 1. Medisterkorv av Inge Miller
 2. Medisterkorv

Norge

I Norge förekommer olika julmatstraditioner. På Østlandet, Trøndelag och Sørlandet är det vanligt med ribbe (revbensspjäll inklusive sidfläsket av gris) som vanligtvis serveras med surkål, skysås och kokt potatis medan pinnekjøtt (saltade och torkade revbensspjäll av lamm) är en vanligare rätt längs Vestlandskusten. Lutfisk, i regel tillredd av torsk och serverad med bacon och senap förekommer i så gott som hela landet. Andra populära rätter är medisterkaker och medisterkorv.

 1. Julepølse I
 2. Julepølse II
 3. Julepölse med lammkött
 4. Julepølse fra Utvik

Övriga länder

Ja, här hittar vi några korvar som avnjutes till jul men inte i den mening att de alla är enkom tillverkade för att vara just julkorvar. I Tyskland exmpelvis andvänds vanliga bratwurtsar för att tysta hungriga ungar som väntar på julmiddagen som består av annat än korv. Inte mycket att prata om, eller? Här är länk till vår maffigaste bratwurstartikel. Vi har hittat ett par recept på korv kopplat til julen i Tyskland och Frankrike, kanske lokala företeelser?

 1. Julkorv från Alsace
 2. Uraltes Vögeihof Weinachtswürstel

Är du ovan att göra korv själv?

Klicka här så hittar du lite information om det praktiska,

Med detta vill vi på Salsus önska en trevlig korvjul och skulle ni ha några spännande julkorvsrecept, så tveka inte maila in dem till info@salsus.se.

Julbord Foto:Holger Ellgaard

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (Din röst saknas)
Loading ... Loading ...

Comments (2)

 

 1. Korvpojken skriver:

  Synd att det är så långt kvar till jul bara! :-)

 2. Janne B skriver:

  Jag är redan igång med julkorvstillverkningen.. Dock byter jag ofta ut nöt mot vilt… Måste ju bli fri lite i frysarna oxå.. ;)