Korv med Moose

kategori: Kultur, Recept publicerat oktober 4, 2009

Jakten…..den tid på året då många väljer bort både jobb och annat!
Jakten på hösten är för många årets höjdpunkt. Vare sig det gäller pyrschjakt på råbock eller älgjakt Många blir utan kött men de som får mycket kött, kanske tröttnar på stekar och grytor. Här följer lite recept som kan hjälpa er jägare (och andra) att få till något kul av köttöverskottet.

På många orter i landet finns viltkött allmänt tillgängligt i livsmedelsbutiker, så man behöver inte alltid vapen och jaktlicens för att göra viltkorv. Har du ingen handlare på orten som tar in så kan du alltid utnyttja din konsumenträtt och fråga handlaren varför han inte tar in eller om du måste byta inköpsställe bara för detta (kan fungera).

Lite kort om de vanligaste djuren man kan finna i våra köttdiskar:

Älgen

http://commons.wikimedia.org/wiki/User:MaleneÄlgjakten bedrivs idag huvudsakligen för nöjes skull, för att få kött och för att hålla nere stammen som annars skulle växa sig för stor. En för stor älgstam skulle leda till stora skador på skogar och även en stor mängd trafikolyckor.

Älg får i Sverige vanligtvis jagas mellan den första måndagen i september fram till den 31 januari. Tiden varierar dock mellan län och år. Tillåten jakttid på dygnet är from 1 tim före solens uppgång tom solens nedgång.

Huka dig Hälge!

 

Vildsvin

Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Unported, Foto: EnthetaVildsvinet är lovligt att skjuta året runt förutom perioden mellan den 15 februrari och 15 april då endast årskultingar är lovliga, detta på grund av att de flesta suggor föder då.

Jakt är idag den helt dominerande dödsorsaken för vildsvin och svarar för ca 90% av dödsfallen. Det betyder att korvmakaren är vildsvinets naturlige fiende!

(Texterna är hämtade från Wikipedia SV )

Rådjursrök Fotot: Tommy S

Vi kan inte undanhålla er denna goa bild från rådjuret som beundrar röken som står i trädgården. Han ber om det!

Här kommer några spännade recept för dig som har tillgång till viltkött:

Älgkorv, kallrökt

Älgkorv med vitlök

Vildsvinskorv, färsk

Vildsvinskorv, kallrökt

Vi har mer recept på korv gjort på viltkött, spana in viltsidan!

Skriv ut
1 Inte helt lyckat, kanske2 Njahh!3 Helt ok!4 Mycket bra5 Kanonbra (Din röst saknas)
Loading ... Loading ...